Zaman içerisinde çeşitli sebeplere bağlı olarak diş kaybı ve aşınmaları yaşanabilir. Bu durum bireylerin özellikle işlevsel bakımdan dişlerinden mahrum kalmasına ve estetik görünümlerini kaybetmelerine yol açar. Diş kaybı veya aşırı aşınmalar sonucu dişler için yapılan ve işlevsel açıdan dişlerle aynı görevi gören uyumlu protezlere; diş protezi adı verilir. Diş protezlerinin pek çok çeşidi ve uygulama biçimi bulunmaktadır. Bu biçimler arasında hangisinin ve ne şekilde yapılacağının planlaması alanında uzman hekimler tarafından yapılır.
Diş kayıplarının yaşanmasında sayısız etken rol oynamaktadır. Başlıcaları arasında çeşitli ağız ve diş hastalıkları, travmatik durumlar, yaşa bağlı aşınmalar ve diş eti hasarları yer almaktadır. Diş protezlerinin birincil işlevi dişlerin fonksiyonel yapısının yeniden elde edilmesidir. Sonrasında ağızda oluşan diş kaybı boşluklarının doldurularak estetik görünüme kavuşturulmasıdır. Diş protezi ile bireylerin hem dişlerin işlevsel özelliklerinden faydalanmaları sağlanır hem de estetik görünümleri desteklenerek yaşam kaliteleri arttırılır.
Dişlerde yaşanan kayıp ve aşınmalar çeşitli şekillerde meydana gelebilir. Bu durum diş protezlerinde uygulama adımlarını ve kapsamını da belirler. Kısmi veya bölgesel diş kayıplarında kullanılan protezlerle tüm dişlerin kaybı sonrası kullanılan protezler birbirinden farklıdır. Dolayısıyla bu protezlerin uygulama süreçleri ve adımları da farklılık göstermektedir. Diş protezi uygulamalarında kullanılan ve her biri farklı uygulama planlarına dahil olan protez çeşitlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Sabit protezler hasta tarafından daha sonra çıkarılmayan yapıştırma modellerdir. Sökülmezler ya da farklı bir uygulama yapmaya uygun değildirler. Bu protez türleri hekim kontrolünde takılır ve daha sonra bireysel müdahaleyle çıkarılamaz. Diş protezi çeşitleri içinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olarak sabit protezler tercih edilir. Bunun temel sebeplerinden biri; takılışının ardından diş performansının doğal dişe yakın olmasıdır. Bakımı ve rutin kontrolleri için hekim randevusu alınmalıdır.
Hareketli protezler takılışının ardından hastalar tarafından çıkarılabilen modellerdir. Bu materyaller günlük kullanım ve bakım döngüsüne ihtiyaç duymaktadır. Sabit protezde olduğu gibi sürekli olarak ağız içinde kalmazlar. Gün içinde kullanılıp sonrasında temizlik için çıkarılabilirler. Bakım süreçlerinde doğru uygulamaların yapılması için uzman diş hekiminin tavsiyelerine uyulmalıdır. Hareketli protezler diş kaybının yoğunluğuna bağlı olarak tam ve yarım olarak tasarlanırlar. Buna bağlı olarak da ücretlendirilirler. Protez diş fiyatları uygulama kapsamının belirlenmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Destekli protez uygulamaları köprü benzeri bağlantılarla protezlerin ihtiyaç duyulan bölgeye sabitlenmesini içeren uygulamalardır. Bu diş protezi çeşidinin uygulama planı diş kaybı yoğunluğuna ve destekleyici dişlerin yapısına bağlı şekilde kurgulanır. Güçlü bağlantılarla desteklenen protez dişler diş kaybı olan bölgeye yerleştirilir ve hastanın diş kaybı yaşadığı bölgede eski işlev geri kazanılır. Aynı zamanda estetik görünüm sağlanır ve hasta kısa sürede normal yaşamına geri dönebilir.
Diş kayıpları ve aşınmalara bağlı şekilde ihtiyaç duyulan protez uygulamaları oldukça farklı çeşitlere ve uygulama adımlarına sahiptir. Her diş protez uygulamasında öncül çalışma adımları, ihtiyaç duyulan materyaller, uygulama süreleri ve sonrasındaki bakım süreçleri birbirinden farklıdır. Bu durum protez diş fiyatları arasında da farklılık yaratır. Uygulama yapılan bölgedeki diş kaybının veya protez ihtiyacının yoğunluğuna bağlı şekilde fiyatlandırma artabilir veya azalabilir. Bu durum yapılan kapsamlı inceleme ve uygulama planın ortaya çıkarılmasıyla belli olmaktadır. Fiyat bilgisi almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilir veya +90 212 227 16 10 arayabilirsiniz.
Diş protezi uygulamaları yapılan muayene ve tetkiklerin ardından kapsamlı bir planlama ile yürütülür. Uzman diş hekimi kontrolünde şekillenen bu planda diş protezlerine duyulan ihtiyacın oranından hangi protez çeşidinin ilgili bölgeye uygun olacağına kadar oldukça detaylı bir inceleme yapılır. Kullanılacak tekniklerden malzemelere değin her ayrıntı özenle belirlenir. Süreç sonrası kontrol ve bakım bilgilendirmeleri hastalara yapılarak protez dişin kullanım özellikleri açıklanır. Her protezin takılışı sonrası bakım ve takibi farklı kriterler içerir. Protez diş fiyatları da bu süreçlerin karakteristik değerlerinden biridir.