Dişler en önemli işlevlerini yerine getirirken pek çok kimyasal ve organik maddeyle karşılaşırlar. Bu maddelerin yapısından, katı maddelerinden, gıda boyasından, organik renklerinden etkilenmektedirler. Dolayısıyla zamanla diş yapısında bir renk dönüşümü meydana gelmektedir. Bu dönüşüm aşırı hallerde negatif görünüme sebep olabilir. Dişler yalnızca işlevsel açıdan değil, estetik açıdan da insanlar için önemlidir. Bu bağlamda diş renginde açık tonlar elde edilmesi için yapılan birtakım uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalara diş beyazlatma adı verilir.
Dişlerde farklı sebeplere bağlı olarak oluşan renk değişimleri; uzman operasyonları ile daha açık tonlara dönüştürülebilir. Bu uygulamalar alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılır. Beyazlatma işlemlerinde kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin kullanılışı için diş renginin değişim sebepleri, diş yapısı, hastanın fiziki değerlendirmeleri ve süreç uygunluğu gibi pek çok kriter rol oynamaktadır. Hangi yöntem kullanılarak diş beyazlatma işleminin yapılacağına bu değerlendirmelerin ardından hekim karar vermektedir.
Diş beyazlatmanın profesyonel şekilde gerçekleşmesi için öncelikle alanında uzman diş hekimlerine başvurulması gerekir. Harici kullanımı olan jeller, beyazlatma materyalleri, çeşitli yöntem ve teknikler dişin yapısal durumunu negatif etkileyebilir. Hatta bazı kullanımlarda çeşitli diş eti hastalıkları ve diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle beyazlatma gibi özel ve teknik işlemlerin uygulaması yalnızca diş hekimi gözetiminde ve kontrolünde yapılmalıdır. Öncelikle diş beyazlatma uygulamalarında uzman bir hekime başvurarak diş beyazlatmaya dair adımlar, diş beyazlatma fiyatları ve yöntemleri hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir.
Diş bakım ve estetik uygulamalarının tümü için uzman diş hekimi kontrolü gerekir. Tüm ağız ve diş sağlığı işlemlerinde olduğu gibi diş beyazlatmada da hekim planına uygun bir süreç yaşanmaktadır. Dolayısıyla diş beyazlatma işlemleri diş klinikleri, özel muayenehaneler ve sağlık kuruluşlarının diş tedavi bölümleri tarafından yapılır. İstanbul diş beyazlatma hizmetlerinin en kapsamlı şekilde alınabildiği çeşitli kuruluşlarıyla ön planda hizmet sunan bir bölgedir.
Beyazlatma hizmetinin nitelikli bir şekilde alınabilmesi, uygulama sonrası kontrollerin profesyonelce yapılabilmesi ve fiyat/performans bakımından optimal değerlere ulaşılması için beyazlatma konusunda uzman hizmet sağlayıcılar tercih edilmelidir. Diş hekimlerinin planlamaları ile gerçekleşen diş beyazlatma uygulamaları için detaylı bir inceleme ve uygulama söz konusudur.
Diş beyazlatma İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her ilinde diş hekimleri tarafından verilen özel bir hizmet ve çalışma alanıdır. Bu alanda kullanılan tüm teknik, yöntem, materyal ve planlamalar uzman bilgisi gerektirir. Dolayısıyla hizmet alınan kuruluşun veya doktorun bu alana yönelik çalışmaları bulunması, alınan hizmetin niteliği bakımından önem taşır. Profesyonel diş beyazlatmaları için yetkin hekimlerin tercih edilmesi; hem estetik görünümde maksimum verim almak hem de uygulama sonrası ağız sağlığı güvenliğini sağlamak adına önemli bir kriterdir.
Dişlerde oluşan renk değişimlerinin istenen parlak görünüme kavuşturulması diş beyazlatma uygulamalarıyla oldukça kolaydır. Bu işlem için kullanılan birbirinden farklı yöntemler mevcuttur. Beyazlatma sürecinde hangi yöntemin nasıl kullanılacağı hususuna hekim kontrolü sonrasında karar verilir.
Dişlerde yaşanan renk değişiminin temel sebepleri, değişimin derinliği ve yayılımı, dişlerin fiziki ve yapısal özellikleri gibi çeşitli kriterler yöntem seçimi sırasında göz önünde bulundurulur. Değerlendirmenin ardından kişiye özel diş beyazlatma operasyonu kapsamında yöntem belirlenir ve uygulanır. Her yöntemin beyazlatma oranı ve ton değişim süreci farklılık gösterebilir. Kullanılan yaygın yöntemler arasında bazı başlıklar şu şekilde sıralanabilir:
Beyazlatma uygulamalarından kullanılan en yaygın yöntem ışın tekniğinin kullanıldığı office bleaching yöntemidir. Bu teknikte hekim tarafından dişin kimyasal alanını aktif hale getirecek olan ışınlar dişe uygulanır. Hemen hemen 1 saatlik bir zaman diliminde diş renginin 8 tona kadar açılması mümkündür. Office bleaching işleminin ardından kısa hassasiyet hissedilmesi normal bir durumdur. Uygulamanın ardından alışma süreci yaşanır ve hassasiyet azalarak ortadan kalkar.
İkinci diş beyazlatma yöntemi olarak kullanılan home bleaching tekniğinde; hastanın ağız ölçüsüyle uyumlu bir plak hazırlanmaktadır. Plağın içinde karbamid peroksit temelli bir jel tabaka bulunur. Hastalar bu plağı, yaklaşık on gün aralıklı şekilde 2-8 saat arası takarlar. Bir başka yöntem olarak kanal işlemlerinin ardından meydana gelen renklenmeyi gidermek için uygulanan intrakronal beyazlatma uygulanır. Bu teknik işlem sonrası özel bir beyazlatma tekniğidir ve kanal tedavisi gören hastalar için yapılmaktadır.