Endodonti tedavisi halk arasında “kanal tedavisi” olarak bilinmektedir. Dişin çürümesi veya enfekte olması sebebiyle hastaya Endodonti kanal tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi, dişin çekilmesine sebep olan pek çok sorunu ortadan kaldırarak dişin kurtarılmasını sağlamaktadır.
Endodonti kanal tedavisi; Diş travmaları veya çürük sonrasında dişin iç kısmında bulunan sinirlerin etkilenmesi sonucuyla dişte iyileşemeyecek durumda problemler oluşmaktadır. Endodonti kanal tedavisi, dişin iç kısmında bulunan sinirlere ulaşarak diş içindeki ölmüş tabakayı atıp yerine dolgu malzemeleri ile doldurma işlemi ile uygulanan bir yöntemdir.
Diş, kuron ve kök adında iki adet bölgeden oluşmaktadır. Kuron, ağız içinde görülen bölümdür. Kök ise ağızda görünmeyen yani kemikte kalan kısımdır. Kuron, bilinen ismi ile mine, yüzeyi sert bir tabaka ile kaplıdır. Kök kısmı ise sement adıyla bilinen ve kuron bölümünü tamamen çevreleyen bir tabaka ile kaplıdır. Sement ve mine tabakaların alt kısmında yer alan ve sinir uçlarını barındıran dentin adında bir tabaka daha vardır. Sinir uçlarından oluşan dentin, diş ağrısını yansıtan ve hastanın ağrıyı hissetmesine yol açan bölümdür.
Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
- Radyografi ile hastanın dişlerindeki problem tespit edilir.
- Dişte canlılık veya duyarlılık var ise yok edilir, yani hastanın hissetme özelliği kaldırılır.
- Hastanın dişindeki plak ve çürükler itina ile temizlenir. Böylece pulpa adı verilen tabakaya ulaşım sağlanır.
- Dişe rubber dam isimli cihaz yerleştirilir. Bu işlem dişi izole etmeye yarar. Endodonti kanal tedavisi sırasında pek çok cihaz ve yardımcı eleman kullanılmaktadır.
- Çeşitli elektronik aletler kullanılarak çalışma uzunluğu saptanır. Belirlenen uzunluklar radyografi cihazı ile onaylanır.
- Kullanılan ekipmanlar ile benzin tabakasında bulunan enfekte olmuş bölgeler ve mikroorganizmalar ayrıntılı olarak temizlenir.
- Özel olarak hazırlanmış kanal dolgu malzemeleri ile arındırılmış olan kök kanalları doldurulur.
Endodontik tedavi sadece bir kanal tedavisi değildir. Tedavinin altından yapılan işlemler şunlardır;
- Endodontik cerrahi
- Başarısız yapılmış endodontik tedavilerin yenilenmesi
- Hastalıklı pulpa dokusunun temizlenerek yerine kök kanal tedavisi
- Kanal tedavisi gören dişlerin restorasyon işlemleri için post-kor yapımı
- Canlılığını getirmiş olan dişlerin tedavi sonucunda beyazlatma işlemleri
- Bir nedenden dolayı perfore olmuş dişlerin veya çürüklerin ajanlar kullanılarak onarımının sağlanması
Endodonti Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Her tedaviden sonra dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Dişe uygulanan Endodonti kanal tedavisi sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bunlar;
- Bazı durumlarda Endodonti kanal tedavisi 1 seansta bitmemektedir. Endodonti kanal tedavisi fiyatları farklılık gösterebilir. Bu durumu yaşayan hastalar, diğer seansa kadar işlem görmüş dişi kullanmamalıdır. Ağrı ve hassasiyet oluşmaması için sıcak soğuk dengesine dikkat edilmelidir.
- Endodonti uygulandıktan sonra, hasta maksimum 2 saat boyunca herhangi bir içecek veya yiyecek tüketmemelidir.
- Tedavi bitmiş bile olsa, işte meydana gelen sızlama gibi sorunların oluşmaması açısından birkaç gün boyunca yiyecek ve içeceklere dikkat edilmeli ve doğru seçilmelidir.
Tedavi sonrasında dikkat edilecek en önemli husus; hasta tedaviden sonra ağız bakımına oldukça önem göstermelidir. Ağız bakımını erteleyen ve aksatan hasta için dişin tekrar çürüyüp enfeksiyon kapması muhtemeldir. Bu anlamda hasta ağız bakımına dikkat etmeli, bakım sırasında diş ipi, diş fırçası ve gargara kullanmalıdır.