Ağız ve diş hastalıkları çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen veya doğuştan yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan hastalık türleridir. Ağız, diş, çene hastalıklarına yönelik teşhis ve tedavi ‘’ağız,diş ve çene cerrahisi’’ tarafından yürütülür. Diş hekimliğine ait bir uzmanlık alanı olan ağız ve çene cerrahisi sayısız hastalık ve travmaya karşı nitelikli tedavilerin geliştirilmesini, uygulanmasını sağlar. Tüm tetkik, teknik, yöntem ve uygulamalar alanında uzman diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilir.
Ağız diş ve çene cerrahisi; her yaştan birey için ağız ve çene bölgesindeki dokuların hastalıkları, yaralanma ve travmaları ile bozukluklarının giderilmesi için etkin tedavi uygulayan bir anabilim dalıdır. Bu bilim dalının çalışma kapsamında yer alan ve uygulama teknikleri ile çeşitli operasyonları gerçekleştirilen işlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Ağız, diş ve çene hastalıklarının tedavi süreçleri çeşitli uzmanlık alanlarının iş birlikli çalışmalarını gerektirebilir. Bu bağlamda ağız ve çene cerrahisi uzmanları farklı diş hekimliği uzmanlarıyla birlikte çalışmaktadır. Özellikle ortodonti ve implant süreçlerinde cerrahi destek gerektiği durumlarda farklı uzmanların ortak operasyonlar yürüttüğü tedavi kapsamları geliştirilir. Bu nedenle ağız ve çene cerrahisi en önemli ve kritik diş hekimliği çalışma alanları arasında yer almaktadır.
Ağız, Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Nedir?
Ağız hastalıkları tedavilerinin yürütülmesi diş ve çene dokularının çeşitli sebeplere bağlı olarak ihtiyaç duyduğu cerrahi müdahalelerin yapılması için çalışan diş hekimliği alanına ağız, diş ve çene cerrahisi adı verilir. Bu bölüm farklı ağız ve çene travmalarına veya doku hastalıklarına bağlı şekilde gelişen kayıpların ortadan kaldırılması veya bozuklukların düzeltilmesi için bir dizi operasyon yürütür. Bunlar arasında cerrahi operasyonlar en kritik uygulamalar arasında yer alır. Özellikle travmatik ve yapısal bozukluğa dayalı ağız ve diş hastalıklarının tedavisinde en etkin yöntemler bu alanda kullanılmaktadır.
Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Türleri Nelerdir?
Ağız ve diş hastalıkları çeşitli nedenlere bağlı şekilde sonradan oluşabilen veya doğuştan yapısal bozuklukların sebep olabildiği hastalıklar arasında yer alır. Bazı durumlarda bireylerin sahip olduğu sistemik ve kronik hastalıklar ya da o hastalıkların tedavisi için kullanılan kimyasallar ağız veya diş hastalıklarına yakalanmalarına sebep olabilir. Dolayısıyla çok çeşitli nedenlere bağlı olarak geliştiği gibi ağız ve diş hastalıklarının çok çeşitli türleri de bulunmaktadır.
Ağız ve Diş Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız hastalıkları cerrahisi farklı diş hekimliği uygulamalarıyla ortak çalışmalar da yürütmektedir. Örneğin; ortodonti çalışmaları kapsamında diş teli uygulanacak bir hasta için ileri düzey çene geriliği bulunması halinde; iki alan arasında eş zamanlı çalışmalar yürütülerek ortak bir tedavi planı uygulanabilir. Yapısal bozukluğun cerrahi yöntemlerle giderilmesini ağız ve çene cerrahisi sağlarken, diş teli tedavisini ortodonti uzmanları yönetir. Her iki alanın uzmanları da birbirleriyle uyumlu bir eklektik şekilde tedavi sürecini kontrol altında tutar.